V petek, 17. novembra 2023, smo tudi na naši šoli praznovali dan slovenske hrane in izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga v Sloveniji obeležujemo že 13. leto. Učenci so brezplačno zajtrkovali črni kruh, maslo, med, jabolko in mleko, vsa živila slovenskega porekla.

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada RS in ga obeležujemo tretji petek v novembru. Posebej poudarjamo pomen zdravega prehranjevanja in zagotavljanja hrane iz lokalnega okolja. Več kot polovica slovenskih mladostnikov ne zajtrkuje, kaj šele, da bi mladostniki vsebino svojih obrokov prikrojili zdravemu načinu življenja. Nepravilne prehranske navade vodijo do številnih zdravstvenih težav, od debelosti do sladkorne bolezni, kar je resno javno-zdravstveno vprašanje.

Pobudnica Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bila leta 2011 Čebelarska zveza Slovenije, ko se je projekt v obliki, kot ga poznamo danes, tudi prvič izvedel.

Učence s projektom Tradicionalni slovenski zajtrk seznanjamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil (v Sloveniji), pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.

Osrednja tema, ki smo jo tokrat posebej izpostavili, je kruh. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«

Učenci so si pogledali oddajo Novice s knjižne police 2023/2024.

Razredna stopnja si je ogledala tudi posebno tematsko oddajo z Ribičem Pepetom: Ribič Pepe: Tradicionalni slovenski zajtrk (rtvslo.si)),  ki jo je skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravila Televizija Slovenija. Oddaja poudarja pomen zdrave in lokalne hrane, spodbuja pravilno uporabo živil ter je zabavna in poučna.

Učenci so v tem tednu pekli kruh, kuhali proseno kašo iskali pregovore in ustvarjali.

Povezava do projekta: Tradicionalni slovenski zajtrk (nasasuperhrana.si)

Predogled slike