V četrtek, 5. 10. 2023, smo na Osnovni šoli Marije Vere izpeljali že 5. dobrodelni tek in pohod. Na sprehajalno pot ob reki Kamniški Bistrici med Šmarco in obvoznico, ki je bila močno poškodovana v avgustovskih poplavah, se je ponovno podalo veliko število tekačev in pohodnikov. Občina Kamnik je pred tem poskrbela, da je priljubljena rekreativna površina spet takšna, kot smo jo vajeni.

Več kot 300 hitrih tekačev in bolj preudarnih pohodnikov se je ob mostu, ki povezuje Volčji Potok in Šmarco naprej dobro ogrelo, za kar so poskrbeli v Plesni šoli Miki in nato spoprijelo s progo, ki jih je vodila po sprehajalni poti ob reki Bistrici vse do travnika pri Kinološkem društvu Duplica.

Na šoli smo se pred izvedbo že 5. teka in pohoda obrnili na Občino Kamnik, ki je našla posluh in se hitro lotila obnove v poplavah poškodovane poti. Nekaj dni pred dogodkom je bila pot spet primerna za uporabo in tako je bila s našim dogodkom simbolno predana v ponovno uporabo.

Tekače in pohodnike je ob poti tokrat pričakal duet Mark in Nace, ki sta dobro voljo in energijo delila s harmoniko in kitaro, ko pa smo se približevali cilju, pa so nam dodatno energijo dajali takti poskočnih melodij Mestne godbe Kamnik. V cilju je vsak udeleženec prejel zasluženo nagrado za premagano pot – vrhunske tekaške nogavice priznanega proizvajalca športne opreme. Za  dogodek, ki spodbuja gibanje in medgeneracijsko druženje, so učenci pod mentorstvom učiteljice Teje pripravili predstavitvene plakate, zdrave prigrizke in sveže sadje za vse udeležence. S tem smo obeležili 30 let Zdrave šole, del katere je naša šola že od leta 2008. Nato pa se je vsak tekač in pohodnik podpisal na velik plakat, ki ga bomo ponosno obesili v šoli. Kljub temu, da tek ni tekmovalnega značaja, pa velja omeniti, da je progo tudi letos najhitreje premagal učenec Lovro Vodnik Urankar.

Po prihodu v cilj nas je najprej nagovorila podžupanja občine Kamnik, ga. Romana Učakar, ki je bila navdušena nad samo idejo in izvedbo teka in pohoda, ter se zahvalila za pobudo k obnovi poti. Poudarila je pomen športnega udejstvovanja in kvalitetnega preživljanja prostega časa za mladino in tudi odrasle. Kot je dejala, smo zmagovalci vsi, ki smo bili športno aktivni. S tem se je strinjal tudi ravnatelj g. Damjan Snoj, izpostavil je dobrodelno noto prireditve, saj bo z zbranimi prostovoljnimi prispevki Šolski sklad lahko pomagal učencem, ki prihajajo iz socialno šibkejših družin. Kot je dejal, so takšni dogodki krasne priložnosti, da se povežemo kot skupnost in ob tem še nekomu pomagamo. Povabil pa je tudi na gledališko predstavo Vsi junaki zbrani v Dom kulture, ki jo sredi oktobra v Domu kulture Kamnik pripravljajo učiteljice naše šole v in ima prav tako dobrodelno noto.

Za konec ‘uradnega’ programa so svoj nastop pripravila dekleta, ki trenirajo ritmično gimnastiko pod vodstvom Tjaše Šeme. Sledilo je prijetno druženje in kramljanje in vsi smo se strinjali, da se naslednje leto ponovno dobimo. Ob tej priložnosti bi se zahvalili vsem, ki ste sodelovali in prispevali svoj košček dobre volje, da je tek in pohod tudi letos tako dobro uspel. Najlepša hvala Komunalnemu podjetju Kamnik, Plesni šoli Miki, Mestni godbi Kamnik, Kinološkemu društvu Duplica, Klubu ritmične gimnastike Tjaše Šeme in ob dnevu učiteljev vsem učiteljicam in učiteljem naše šole, ki so poskrbeli za izvedbo tega lepega športnega dogodka. Predvsem pa zahvala vsem, ki ste prišli in prinesli dobro voljo.

Zapisal: Tadej Trobevšek, učitelj športa in organizator teka

Foto: učiteljice in učitelji OŠ Marije Vere